Door Nathan Ultee

Alleen Parijs doet het beter in Europa! In de Zwinregio bevinden zich maar liefst 3 restaurants die de maximale waardering van drie sterren weten te krijgen van Michelin. In Nederland en België zijn tezamen slechts 5 driesterren restaurants. Daarnaast heeft de Zwinregio drie zaken met 2 sterren en maar liefst elf zaken met één felbegeerde Michelin ster. De Zwinregio is het gebied van Cadzand tot en met Brugge; ofwel het gebied waar vroeger de Zwingeul liep.

Brugge heeft met zijn twaalf sterren het meeste aantal sterren van België. Gemeente Sluis heeft met zeven sterren veruit het meeste aantal sterren per hoofd van de bevolking en komt qua absoluut aantal op de tweede plaats in Nederland, na Amsterdam die tien sterren vertegenwoordigt.

Toerisme Knokke-Heist presenteert voor de derde keer de brochure ‘Toprestaurants in de Zwinregio’ editie 2012. Tijdens de persvoorstelling eind december vertelde de burgemeester van Knokke-Heist:  Deze culinaire gids wordt door mij vaak gebruikt als relatiegeschenk. Het is zeer mooi dat ook veel andere mensen die ik ken de gids voor datzelfde doeleinde gebruiken. Overal in de restaurants waar ik kom zie ik de boekjes liggen. Blijkbaar zien de uitbaters de vermeldingen van de naburige restaurants niet als concurrentie, maar als iets waar we trots op mogen zijn.’’

Chef-kok Syrco Bakker van restaurant Pure-C was één van de aanwezigen tijdens de persvoorstelling. Er waren hevige speculaties via de media dat er een nieuw driesterren restaurant in Nederland zou komen. Dat is niet gebeurd. Nu ging veel media aandacht richting Sluis, omdat de gemeente Sluis twee sterren erbij heeft gekregen. Naast de blijk van waardering zijn we daar natuurlijk ook erg blij mee geweest”, aldus de jonge sterrenkok.

 

Pure-C in Cadzand-Bad is het tweede nieuwe restaurant van Sergio Herman. Het was pas anderhalf jaar open toen het in november 2011 een ster kreeg. Voor wie het mocht zijn ontgaan: Superchef Sergio Herman gaat maar door, hij staat met zijn restaurant Oud Sluis aan de absolute wereldtop. Het restaurant krijgt als enige de hoogst haalbare score van 20 op 20 van GaultMillau, de grote concurrent van Michelin. Ook in de Lekker top 100 prijkt hij op nummer 1. Michelin, GaultMillau en Lekker zijn dé drie organisaties die autoriteit hebben op het gebied van het beoordelen van restaurants. Michelin en GaultMilau werken internationaal en lekker is een Nederlandse gids.

Restaurant ‘de Kromme Watergang’ steeg naar twee sterren, waar zij stiekem al een beetje op gerekend hadden. La Trinité behoudt zijn ster, wat een prestatie op zich is. Volgens sommige sterrenchefs is het moeilijker om een ster te behouden dan om er een te verkrijgen. Volgens het nieuws van RTL 4 is ‘de uithoek Sluis met 7 sterren het Bourgondische hart van Nederland geworden.’

Graaf Leopold Lippens, de woordvoerder tijdens de persvoorstelling, liet weten dat het de uitdaging is om te blijven groeien.

De gids wordt gedrukt in een oplage van 35.000 stuks. Een gedrukte versie kan men afhalen bij de dienst Toerisme in Knokke-Heist of in een van de vermelde restaurants. Een digitale versie kunt u hieronder downloaden.

 

Syrco Bakker (links) van Pure-C met zijn vriendin en Huibrecht Berends (zaalverantwoordelijke Pure-C, midden) tijdens de perspresentatie (Hotel La Réserve te Knokke). Toprestaurants in de zwinregio 2012 | Zeeland | Sluis

TOPRESTAURANTS IN DE ZWINREGIO

- 26 Michelin-sterren in een straal van 22 km | 7 sterren in Sluis –

 

 

Syrco Bakker (links) van Pure-C met zijn vriendin en Huibrecht Berends (zaalverantwoordelijke Pure-C, midden) tijdens de perspresentatie (Hotel La Réserve te Knokke).

 

 

 

-2012-
-2012-
Copyright ©. Alle rechten voorbehouden. Website ontwikkeld voor en door MIOMARE strandslaaphuisjes | slaapstrandhuisje Sluis.   Gebruikersvoorwaarden   |   Privacybeleid  |  SITEMAP